Cirkulær økonomi ­—

Vi står overfor store globale miljøudfordringer – Svaret er ikke enkelt, men cirkulær økonomi er en del af løsning. Dette ses bl.a. på COP21 i Paris og FN’s nye bæredygtige udviklingsmål. Men mulighederne ved cirkulær økonomi stopper ikke der. Formår vi som virksomheder, forbrugere og samfund at innovere og transformere os mod en cirkulær økonomi i tide, er potentialet enormt. Alene i Danmark vurderer eksperter potentialet i 2035 til en vækst i brutto national produkt på 3.6 til 6.2 milliarder, mere end 7000 nye jobs samt en væsentlig reduktion i både CO2 og materialeforbrug.

Derfor vil Designrådet sætte fokus på Cirkulært Design, særligt med potentialet for danske SMV’er for øje. Blandt små og mellemstore danske virksomheder findes et stort uudnyttet potentiale, men hvordan får man udfoldet det potentiale og sikret værditilvækst og ressourceeffektivitet? Løsningerne på dette spørgsmål har virksomhederne brug for hjælp til at udtænke. Her spiller cirkulær økonomi og design en essentiel rolle. Designrådet vil med støtte fra Industriens Fond og med hjælp fra nye designtalenter vise vejen.

Med en række 24-timers HackathOns, hvor danske designstuderende og iværksættere bliver sat overfor konkrete problemstillinger, skal de komme med nye løsninger, på tværs af traditionelle faglige skel, med ressourceoptimering og værdiskabelse for virksomhederne i højsædet. Principperne fra cirkulær design er i højsædet, og målet er at komme med konkrete løsninger på virksomhedernes udfordringer. Kulminationen for projektet er en konference d. 24 januar 2017, hvor det overordnede fokus er på, hvordan virksomhederne kan skabe merværdi via cirkulær design. Til konferencen vil de bedste HackathOns idéer blive introduceret, og virksomhedsledere og designere vil præsentere deres perspektiver på, hvordan cirkulær økonomi har skabt vækst i virksomheder ved at designtænke cirkulært.

De tre Hackathons er blevet afholdt i Vejle d. 18 marts 2016, Sønderborg d. 22 september 2016 og København d. 25 oktober 2016. Den afsluttende konference afholdes på Christiansborg d. 24 januar 2017. Samarbejdspartnere: Dansk Design Center, Aalborg Universitet, Dreyers Fond, Chora Connection, Industriens Fond, IKEA, SDU, Danfoss Drives, Vejle Kommune & Climate-KIC.