Mit navn er
Mathilde Aggebo.
For mig er design

Holdning —

Fagleder for Designskolen KADK, partner aggebo&henriksen og tekstildesigner

Medlem siden 2017

Design er min hverdag. Fra det øjeblik jeg står op af sengen, står under bruseren, tager fat i den stribede shampooflaske. Tager strømpebukser på, stryger en kjole, skynder mig ned i køkkenet og hælder tykmælk op i skålen og te i min kop. Jeg sætter mig på stolen og læser avis på min Ipad. Nu har jeg allerede været i direkte designkontakt over syv gange. Så overfører jeg penge på mobilpay til min veninde for middagen i går, tager overtøj på, tjekker uret, låser cyklen op og suser ned til stationen, på vejen får jeg en sms om at toget er forsinket. Det var vist fem gange designkontakt igen. Ind i toget, frem med computeren, svarer på mails og justerer dagens præsentation en sidste gang. Sådanne kan jeg blive ved. Design er en integreret del af min og vores hverdag i Danmark, hvor vi kontinuerligt er i kontakt med designløsninger, systemer og produkter, der er designet til at løfte vores trivsel og produktivitet – æstetisk såvel som funktionelt.

Design er en måde at tænke på, der tager udgangspunkt i menneskers behov, drømme for fremtiden og de konkrete kontekster, som designløsningen skal fungere i. Design finder balancen præcist imellem form og funktion, udfordre vores vanetænkning og samler alle ellementerne til en konkret løsning, der appellerer til vores sanseapparat. Det kan tage form af en service, en interaktion, et system, en kollektion eller et produkt, men det er ikke det væsentlige. Det væsentlige er, at design i kraft af dets gennemarbejdede karakter og kunstneriske greb bliver brugernes fortrukne valg, fordi det rummer både funktionel og æstetisk værdi.

Design er mit fag og mit sprog. Det er tidens formgivningsstemme, som sætter den nyeste viden om materialer, teknologi og interaktion i spil med forestillingen om nutidens og fremtidens behov, og som udkommer i konkrete og sanselige løsninger, systemer og produkter til gavn for mennesker og samfund. Vi har til hver en tid brug for designere, der kan udvikle tidens stærke koncepter og give de koncepter en konkret, sanselig og funktionel form ved at forene hånden og åndens stemme – og dermed også give vores tid et klar æstetisk udtryk.

Dansk design er demokratisk og til alle, form følger funktion, og vi har en stærk tradition for at udvikle design i tæt samspil med brugerne. Det er denne tilgang, der har etableret dansk design som en attraktiv og eftertragtet vare på det globale marked – for der er netop ikke kun tale om eksport af en vare, men om eksport af velfærd, af demokrati – af Danmark.

Vi står midt i en rivende udvikling – teknologisk, demografisk og ressourcemæssigt – og det kalder på design, der i sin natur stræber efter fornyelse og forbedring, og som kan vise nye og bedre veje for, hvordan vi kan leve sammen i fremtidens samfund, skabe vækst og samtidig værne om vores kultur, natur og ressourcer. Godt design tager netop afsæt i tidens udfordringer og udvikler nye konkrete strategier, produkter og løsninger, som kan hjælpe os til at agerer klogere og leve mere bæredygtigt.

Making Matters – design er fremtiden. Designfaget er ved at få øje på, hvilken magt og indflydelse fagområdet har. Ikke altid alene, men sammen med andre faggrupper og i tæt dialog med fremtidens brugere. Design skaber forbindelser imellem mennesker og fag, indsamler viden, udfordrer vores vanetænkning, arbejder i åbne processer hvor scenarier og prototyper gør det muligt at være i dialog med interessenter og justere resultatet undervejs. Design er tidens kunstneriske stemme i vores hverdag. Det har vi til hver en tid brug for, især i fremtiden fordi vi ikke kender den endnu.

·       Tekstildesigner

·       Medstifter af aggebo&henriksen, der siden 1993 har arbejdet på at transformere tekstile værdier til moderne arkitektur

·       Eks. Tietgen Kollegiet, Det Kongelige Teater og Storstrøm Fængsel

·       Fagleder for Designskolen på KADK siden 2015

·       Designer for Kvadrat

·       Medlem af Kunstnersamfundet i Danmark