Arkitekt & designer
Medlem siden 2004
Designbegrebet lader sig ikke længere definerer som et samlet begreb, men må nødvendigvis splittes op i flere områder: Produktdesign/ visuel design/ design af omgivelser/ idé – service og ressource design. Alle områder har brug for hver sin definition af begrebet. Når det er sagt- så har alle områderne nogle grundlæggende værdier, som burde være gennemgående indenfor alle design begreber: Etik/ funktion/ form/ æstetik. Uanset om det er et produkt, et budskab, en struktur eller en idé, er designet en væsentlig forudsætning for at tiltrække sig min opmærksomhed.
Naturen er designet ned i mindste detalje – hvis en af detaljerne ikke fungerer – opløses helheden og sættes over tid ud af funktion. Stort set det samme gør sig gældende for design. Alle detaljer udgør tilsammen en samlet løsning og helhed. Hvis en af detaljerne ikke fungerer- svækkes designet. Det er summen af detaljer der bevirker, hvorvidt et produkt, et signal, en struktur eller idé, bliver unik – særegen og holdbar.
Dansk Design er et rigtig godt brand for Danmark. Vi er kendt ude i verden for Dansk design. Et brand, som er rigtig meget værd, både for vores omdømme og vores økonomi. Et brand vi skal værne om, holde vedlige og videreudvikle. Det gør vi bedst ved at de følgende generationer står på skuldrene af de forrige generationer- uden at stagnere og i en naturlig videreudvikling af vores fælles værdier. Vi har som designere en forpligtigelse til at udvise en stærk etisk holdning til, hvorledes designs bliver fremstillet, af hvilke materialer, i hvilke processer og hvorledes vi kan genanvende materialerne. En vugge til vugge tankegang, som er nødvendig for at vi overlever.
Uligheden i verden er stor, og rigtig mange mennesker lider nød og har brug for hjælp, til at få mulighed for at leve og udvikle et bedre liv – i en verden i konstant forandring. Vi kan som designere være med til at ændre dette billede. Vores viden og kunnen kan gøre en forskel i at udvikle værktøjer og redskaber til at forbedre menneskers liv. Vi skal holde op med at designe ting der allerede er rigeligt af i forvejen. Vi skal bruge vores energi og kræfter på designs med omtanke for ressourcer og den jord vi lever på og af – til gavn for os alle. I de store globale virksomheder ser vi spæde tegn på en vilje til at ændre forbruget af ressourcer, fremstille nye produkter og anvende metoder, med omtanke for vores liv og omgivelser. En udvikling som design og designere kan være med til at forstærke.
Denne nye spæde begyndelse, ses både i produkter og i processer. Designernes rolle i fremtiden vil være langt mere metodisk, analyserende og argumenterende. De vil, i endnu højere grad end i dag, indgå i større tværfaglige teams og være en del af genereringen af idéer, som skal omsættes i produkter og processer. For at dette kan ske, må vi ændre holdninger hos de, der skal uddanne de næste generationer af designere. Tage vare på at uddannelserne er på forkant og ikke bagkant med fremtiden.
Ejer af fischer+design siden 1983. Arbejder med design og arkitektur i DK og udlandet. Har bla. designet Øresundstoget, SAS flykabine indretning, kontormøbler for EFG og Gispen, elevatorer for KONE, socialt boligbyggeri Kirstinevang i Egebjerggård, kulturhuset Baltoppen, Havnescenen, Filtstol for Källemo, Solcellelamper til vej og park, utallige ombygninger, indretninger og udstillinger. Byudvikling for bla. Herning, Haderslev, Værløse og Sønderborg. Konsulentopgaver for bla. RC, DSB og L&F. Partner i 11 DanesDesign 1985-96, Eden 1993 – 2003 og 11 Citydesign 2003-2015. Medlem af Designrådet, IDSA jury 2005, Akademirådets udvalg for design i det offentlige rum 2002. Syns og skønsmand. Modtaget ID prisen, Brunel Award, Hovedstadens forskønnelse x3 og legater fra Statens Kunstfond.