Mit navn er
Vanessa Julia Carpenter.
For mig er design

meningsfuldhed —

Founder & Design Researcher, PhD, Kintsugi Design

2021

Design handler om at forstå, hvordan det, vi gør, påvirker andre, både mennesker og planeten. Det kan være en katalysator for kritisk tænkning om formål, identitet, forhold og tid. Jeg har udviklet en metode jeg kalder ”Designing for Meaningfulness”, der undersøger disse værdier, fordi jeg tror, at hvis vi udvikler os som individer, kan vi identificere vores værdier og arbejde sammen for at få en større positiv indflydelse på planeten.

Som grundlægger hos Kintsugi Design prototyper jeg nye teknologier, og designer hvordan folk interagerer med teknologi i deres liv og fremtid. Vi omfavner filosofien om “kintsugi”, det japanske traditionelle håndværk til reparation af knust keramik med ædle metaller, hvorved det resulterende stykke er mere værdifuldt på grund af dets mangler. Denne metafor gælder for design: vi søger at forstå det ufuldkomne og sigter med omtanke mod at skabe noget, der er værd at holde ved.

Før jeg flyttede her fra Canada, forbandt jeg Danmark med møbeldesign eller arkitektur. Efter et årti i Danmark og efter at være blevet dansk statsborger syntes jeg dansk design er unikt, fordi vi tænker på tingene holistisk. Vi nyder godt af gratis uddannelse, så vi kan lære og fordøje det, vi er uddannet i, og vi har en høj livskvalitet, så vi virkelig kan tage os tid til at tænke over den indflydelse, som design har.

I mit perspektiv er dette vores fordel, og som danske designere er der så meget, vi kan bringe til verden og lære af den; at få et endnu større globalt perspektiv på design og hvad det betyder at designe til steder, der ikke har de samme muligheder eller kontekst som os.

Vanessa Julia Carpenter er grundlægger og interaktionsdesignforsker hos Kintsugi Design. Ph.d. i Design for Meningsfuldhed i fremtidens smart produkter (Aalborg Universitet). Jurymedlem, Danish Design Awards. Grundlægger af det nordiske netværk for kvinder i hardware. Writer hos TechTruster.dk. Kunstner hos illutron. Bestyrelsesmedlem. Ekstern lektor.